Door Thom Schelstraete
Oss – Samen met negen andere ouders wil Corrie Jansen in Herpen een eigen woongroep voor hun kinderen realiseren. Er is al een geschikte locatie in Herpen gevonden voor een woning met ruimte voor tien bewoners. „Als het financieel rondkomt kan na de bouwvakantie de schop al in de grond”, aldus Corrie Jansen. Met haar man Hans heeft Corrie een gehandicapte dochter, Femke (24), die volgens haar moeder veel baat heeft bij deze nieuwe woongroep. „Samen met de andere ouders vergaderen wij vaak over dit project en we worden steeds enthousiaster. Als ouders weten wij precies wat onze kinderen nodig hebben en met een eigen woongroep kan daar beter aan worden voldaan.”
De vierentwintigjarige Femke woont sinds zes jaar in een woongroep in Uden. Een beslissing die bij Corrie en haar familie erg zwaar viel. „Bij haar geboorte bleek Femke het syndroom van Down te hebben. Hier hebben wij als familie altijd erg goed rekening mee gehouden.”
Ondanks een duidelijke levensstructuur en de nodige aanpassingen merkte de familie dat Femke zich steeds minder op haar plek voelde. „Op school liep het niet meer zoals het zou moeten en thuis kon ze haar verhaal niet meer kwijt. Dan zei ze hevig gefrustreerd: ‘Mama, jij niet horen en niet zien.’ Deze frustraties leidde bij haar tot agressie en verdriet. Toen ze het op ons ging afreageren is ze uit huis gegaan.”
Nu Femke met vier andere mensen in Uden samenwoont is de situatie volgens Corrie al een heel stuk verbeterd. „Na de nodige onderzoeken en gesprekken in die woongroep bleek ze naast het Downsyndroom ook een behoorlijke vorm van autisme te hebben, de zorg is daar dan ook op aangepast.” De komst van ‘De Vlinder’ zal volgens Corrie haar leven nog meer verbeteren. „Femke is van kinds af aan erg actief en ondernemend. Ze is nogal op zichzelf aangewezen en dat zal wel gaan veranderen.” De bezuinigingen van de overheid zijn volgens Corrie nu de grote boosdoener. „In de reguliere gehandicaptenzorg is er alleen nog maar ruimte voor het minimale. De begeleiders hebben geen ruimte meer om spelletjes met de bewoners te spelen of een keer naar de stad te gaan. Als wij als ouders dit zelf regelen komt er meer ruimte voor zulke activiteiten en persoonlijkere zorg.”
Een ander groot voordeel van dit initiatief is dat de ouders en hun kinderen elkaar al vrij goed kennen. „Door het vele overleggen komt niemand voor verrassingen te staan. Zo biedt dit project ook voor de gehandicapten de structuur die zij nodig hebben om zich goed te voelen. En de andere kinderen zijn net als Femke erg levendig en actief.”
Het klinkt als een vrij kostbaar project, maar biedt volgens Corrie juist de nodige financiële voordelen. „Femke werkt in Oss en moet daar met de taxi naar toe. Dit neemt naast de huur een erg groot deel van haar budget in beslag. Met ‘De Vlinder’ kunnen wij dit oplossen door zelf een busje te huren en als ouders ook eens te rijden zodat het de bewoners niet ontzettend veel geld kost. Wij hopen dat het zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden, dan worden Femke en de negen andere kinderen écht gelukkig.”
Brabants Dagblad, 4 april 2014